Ćwikła z chrzanem

Składniki:

1-1,5 kg buraków,
10-15 dag chrzanu,
2 łyżki octu 3% lub kwasek cytrynowy,
1 dag kminku (niekoniecznie, zależy od smaku),
sól, cukier do smaku,

Wykonanie:

Wyszorowane i dobrze opłukane buraki zalać gorącą wodą, ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce i tu uwaga: Można zetrzeć na drobnych otworach lub dużych. Buraczki starte na małych otworach będą rzadkie i wytworzą więcej soku. Te drugie będą w wiórkach. Zrób więc jak wolisz – jednakowo smakują, różnią się tylko konsystencją.
Chrzan oczyścić, umyć oskrobać, zetrzeć na tarce (na takim samych oczkach jak buraki). Dodać opłukany kminek, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem. Jeżeli chcemy, by ćwikła dłyżej zachowała ostrość i smak wlewamy 1/4 litra wody przegotowanej, włożyć ciasno do słoi, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu. Tak można robić ćwikłę na zimę, pamiętając by buraczki zakrywała woda oraz żeby wszystko zapasteryzować.
Podajemy z różnymi rodzjami mięs (zimne oraz ciepłe), z wędlinami oraz rybami.

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Spoko przepis. Z racji braku czasu zawsze (prawie) kupowałem ćwikłę z chrzanem z Gomaru Pinczów, która równie dobrze smakuje. Muszę zakasać rękawy i wziąść się do roboty. Trzymcie kciuki.

Polityka prywatności

Polecamy także: PampCake® torty z pieluch

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2015.