Składniki:
tyle mąki pszennej, tłuszczu, cukru i owoców ile ważą jajka (na dużą blachę bierze się 6 jaj, jak małe to 7 jaj)
owoce: najlepiej twardsze takie jak jabłka, ananasy, śliwki, ale także bardziej miękkie np. maliny, można użyć też samych bakalii.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli.
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz z cukrem ucieramy w misce na puszystą masę, dodając kolejno całe jajka i porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie ucieramy (ręcznie 10 min., a mikserem 3-5 min.). Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto, wyrównujemy nożem maczanym w gorącej wodzie i rozkładamy rzędami owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 ºC) przez 45-50 min.