Mazurek na waflach

Łatwy do przygotowania mazurek wielkanocny na waflach. Wierzch mazurka można ozdobić lukrem tworząc kratkę lub inne dekoracyjne kształty.

Składniki na ciasto:

1 paczka suchych wafli,
5 jajek,
12 dag cukru,
10 dag mąki pszennej,
10 dag orzechów drobno krojonych,
10 dag rodzynek,
10 dag skórki pomarańczowej,
5 dag śliwek suszonych (bez pestek),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki na lukier:

1 białko,
12-15 dag cukru pudru,
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Dno blaszki wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć jedną warstwę wafli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, sparzone suche rodzynki, skórkę z pomarańczy (pokrojoną) i pokrojone śliwki. Wszystkie bakalie oprószyć mąką z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z bakaliami i delikatnie wymieszać.
Wylać na wafle i zaraz włożyć do pieca (180 stopni Celsjusza) i upiec.

Wykonanie lukru:

Utrzeć białko z cukrem dodając sok z cytryny. Jeśli lukier jest rzadki dodać cukru pudru i dalej ucierać.

Upieczone, ciepłe ciasto polać lukrem tworząc kratkę lub inne dekorujące ozdoby (wedle upodobania) na wierzchu całego mazurka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *