Mazurek na waflach

Łatwy do przygotowania mazurek wielkanocny na waflach. Wierzch mazurka można ozdobić lukrem tworząc kratkę lub inne dekoracyjne kształty.

Składniki na ciasto:

1 paczka suchych wafli,
5 jajek,
12 dag cukru,
10 dag mąki pszennej,
10 dag orzechów drobno krojonych,
10 dag rodzynek,
10 dag skórki pomarańczowej,
5 dag śliwek suszonych (bez pestek),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki na lukier:

1 białko,
12-15 dag cukru pudru,
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Dno blaszki wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć jedną warstwę wafli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, sparzone suche rodzynki, skórkę z pomarańczy (pokrojoną) i pokrojone śliwki. Wszystkie bakalie oprószyć mąką z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z bakaliami i delikatnie wymieszać.
Wylać na wafle i zaraz włożyć do pieca (180 stopni Celsjusza) i upiec.

Wykonanie lukru:

Utrzeć białko z cukrem dodając sok z cytryny. Jeśli lukier jest rzadki dodać cukru pudru i dalej ucierać.

Upieczone, ciepłe ciasto polać lukrem tworząc kratkę lub inne dekorujące ozdoby (wedle upodobania) na wierzchu całego mazurka.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.