Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
15-20 dag masła (margaryny),
2-3 żółtka,
szczypta soli,
lukier (z dwóch białek z tego przepisu),
do przełożenia marmolada wg smaku,
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy miękki, ale nie roztopiony tłuszcz, żółtka oraz szczyptę soli. Siekamy wszystkie składniki nożem a gdy się połączą zarabiamy wszystko rękoma. Rozwałkowujemy ciasto i małą szklanką wycinamy kółka.
Wykrojone ciasteczka przenosimy na blachę cienko wysmarowaną tłuszczem, pokrywamy lukrem i pieczemy w piekarniku (180 st. C) aż się ozłocą. Po ostygnięciu smarujemy marmoladą i zlepiamy po dwa krążki.
Z tak przyrządzonego ciasta kruchego można upiec szybsze ciastka. Można je pokroić w różne kwadraty, czy wycinać foremkami. Wtedy każde ciastko posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem kryształem.