Szarlotka w trzech wersjach

Składniki:

60-70 dag mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
5 żółtek i 1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
1 galaretka

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka prażymy. Pod koniec dodajemy galaretkę w proszku, już nie smażymy, tylko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Resztę składników łączymy, siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, jedną część wałkujemy i rozkładamy na brytfannę.
Kładziemy wystudzone jabłka posypujemy cynamonem (niekoniecznie). Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na jabłka. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika na w temperaturze 180-190 ºC i pieczemy około 50 min. na złoty kolor. Po upieczeniu sypiemy cukrem pudrem.

Uwaga: Z tak przygotowanego ciasta można upiec szarlotkę w 3 (!) wersjach:

  • Pierwsza wersja – jak wyżej.

  • Druga to: całość ciasta po wyjęciu z lodówki rozwałkować, włożyć do brytfanki, wyłożyć jabłka i piec 35-40 min. Ubić pianę z białek, które zostały po oddzieleniu od żółtek, przykryć nią podpieczone jabłka, wstawić do piekarnika i dopiec około 15-20 min.

  • Trzecia wersja to: jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki, gdy jest zmrożona, ucieramy na tarce o dużych otworach przykrywając jabłka. Pieczemy 50-60 min. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *