Królik duszony

Składniki:

królik,
1 cebulka,
czosnek,
olej,
trochę śmietany i mąki
sól, pieprz.

Wykonanie:

Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.
Uwaga: Królika można podawać z ziemniakami, z makaronem, z kaszą i z surówkami.

14 Replies to “Królik duszony”

  1. PRZEPIS ZAJEBISTY, KROLIK PYSZNY TYLKO MIALAM PROBLEM JAK SCIAGNAC GO Z DRZEWA BO ZA KAZDYM RAZEM MOWIL : MIAUUU !!! POZDRAWIAM BABCIE STASIE.

  2. Świetny, prosty przepis. Uwielbiam! Moja 2,5 latka zajada się królikiem w tej wersji (a naprawdę niewiele dań jej smakuje). Dziękuję!

  3. Przepis dość stary, podobnego używałem po 89 w Berlinie. Oj! królików wtedy błąkało się co nie miara po mieście!!! W końcu ludziom tak obrzydły, że sprzedawaliśmy turystą jako dziczyznę (zające), chodź te też były dzikie… i znowu interes się kręcił.

  4. Ja osobiście tylko dodaję do królika sól,pieprz,szczyptę majeranku,cebulę i czosnek.Najpierw solę i pieprzę,potem obsmażam na smalcu lub słoninie,następnie mięso przekładam do rondla gdzie duszę mięso pod przykryciem dodaje jeszcze 2 listki laurowe i jedno ziele angielskie. potem zaciągam sos wg uznania mąką i śmietaną lub samą mąką Jest to wg mnie najlepszy przepis tak robiła królika moja babcia i zawsze był pyszny Widzę,że autorka też uzywa takich samych przypraw

    1. Nie ma być przykryty w całości wodą – wtedy byłby to królik gotowany. Wystarczy, żeby był częściowo zanurzony. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *