Pieczona kaczka lub kurczak z nadzieniem z wątróbki i zielonej pietruszki

Składniki na nadzienie:

25 dag wątróbki z drobiu
1 czerstwa bułka
2 pęczki zielonej pietruszki (natki)
1 jajko,

1 średnia cebula (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 kurczak duży lub kaczka

Wykonanie:

Kaczkę lub kurczaka umyć starannie i osączyć. Czosnek drobno pokroić lub pognieść w prasce, rozetrzeć ze solą. Natrzeć nim drób z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 2-3 godziny. Namoczyć bułkę. Surową wątróbkę z odciśniętą z wody bułką i zeszkloną na patelni cebulą zmielić w maszynce. Natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do zmielonej wątróbki i bułki. Wbić jajko, wszystkie składniki wymieszać na pulchną masę, doprawić pieprzem i solą. Nadziać farszem kaczkę lub kurczaka, bardzo dokładnie zaszyć otwór którym wkładaliśmy farsz. Wysmarować tłuszczem przygotowany drób, włożyć do brytfanki, nagrzać piekarnik do 150°C. Piec na złoty kolor, polewając powierzchnie tłuszczem, który powstaje w czasie pieczenia. Czas pieczenia około 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę piecyka, tylko należy uważać, żeby mięso się nie przypaliło, a było chrupiące.

6 Replies to “Pieczona kaczka lub kurczak z nadzieniem z wątróbki i zielonej pietruszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *