25 dag wątróbki z drobiu
1 czerstwa bułka
2 pęczki zielonej pietruszki (natki)
1 jajko,
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 kurczak duży lub kaczka
Wykonanie:
Kaczkę lub kurczaka umyć starannie i osączyć. Czosnek drobno pokroić lub pognieść w prasce, rozetrzeć ze solą. Natrzeć nim drób z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na 2-3 godziny. Namoczyć bułkę. Surową wątróbkę z odciśniętą z wody bułką i zeszkloną na patelni cebulą zmielić w maszynce. Natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do zmielonej wątróbki i bułki. Wbić jajko, wszystkie składniki wymieszać na pulchną masę, doprawić pieprzem i solą. Nadziać farszem kaczkę lub kurczaka, bardzo dokładnie zaszyć otwór którym wkładaliśmy farsz. Wysmarować tłuszczem przygotowany drób, włożyć do brytfanki, nagrzać piekarnik do 150°C. Piec na złoty kolor, polewając powierzchnie tłuszczem, który powstaje w czasie pieczenia. Czas pieczenia około 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę piecyka, tylko należy uważać, żeby mięso się nie przypaliło, a było chrupiące.
W spisie składników nie widzę cebuli a jest podana w opisie.
W imieniu Babci bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiamy 🙂
no nie mogę się doczekać kiedy zrobię ta kaczkę ciekawe jak będzie smakowała 🙂
Właśnie, z bratową, pieczemy kaczuszkę z takim nadzieniem, mniam 😀
Jeśli mnie oczy nie mylą cebulka jest na pierwszym miejscu w drugiej zwrotce że tak się wyrażę
Zabieramy się z mamą do roboty! 🙂