Mazurek – tani i bardzo prosty do zrobienia

Składniki:

4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
5 dag skórki pomarańczowej
5 dag fig lub daktyli
sok z 1/2 cytryny
1 szeroki wafel

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny. Umyte bakalie drobno pokroić. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek z cukrem i sokiem dodać bakalie oraz mąkę wymieszać. Na końcu dodać pianę i jeszcze chwilę bardzo dokładnie całość masy wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wyłożyć waflem. Na wafel wyłożyć bakaliowe ciasto. Piec 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto polać polewą, posmarować masą, powidłami, posypać wiórkami. Dekoracja mazurka jest dowolna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *