Mazurek na cieście drożdżowym

Ten mazurek wymaga sporo pracy, ale się opłaca gdyż różni się smakiem i wyglądem od tradycyjnych mazurków wielkanocnych.

Składniki na rozczyn:

8 dag drożdży,

1 łyżka cukru,

0,5 szklanki mleka,

2 łyżki mąki,

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,

3 żółtka,

2 jajka (całe),

1,5 szklanki cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego,

20 dag margaryny,

rozczyn

 

Wykonanie:

Drożdże rozmącić w 0,5 szklance mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na pare minut, aby drożdże wyrosły.

3 żółtka i 2 jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych jajek wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie pulchne i odchodziło od ręki, dodajemy roztopioną, ale zimną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Drożdżowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte przekłądamy na stolnicę. Wałkujemy i przenosimy na blachę wysmarowaną masłem i posypana mąką. Znów odstawiamy, aby ponownie wyrosło(ok. 30 min.). Pieczemy w słabo nagrzanym piekarniku na złoty kolor (30 min.).

 

Składniki i wykonanie masy:

15 dag masła,

10 dag cukru pudru,

1 opakowanie cukru waniliowego,

3 białka,

1 lyżeczka soku z cytryny,

5 łyżek cukru pudru (oprócz w/w 10 dag),

2 szklanki osączonych z soku konfitur (wiśnie, truskawki, agrest, itp.),

0,5 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, itp.)

 

Masło ucieramy z cukrem waniliowym i 10 dag cukru pudru na pulchną masę. Formujemy kostkę, owijamy w papier pergaminowy i wkładamy do zamrażalnika aby dobrze stężało.

Białka mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając 5 łyżek cukru pudru.

Gdy ciasto nam się przypiekło, wyjmujemyz piekarnika, układamy na nim osączone (suche) konfitury i pokrojone bakalie. Twardą masę wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy cienkie plasterki, układamy na konfiturach. Na równo ułożone plasterki masy wylewamy pianę i rozsmarowujemy.

Ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aby wszystko się zapiekło.

 

 

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.