Ten mazurek wymaga sporo pracy, ale się opłaca gdyż różni się smakiem i wyglądem od tradycyjnych mazurków wielkanocnych.
Składniki na rozczyn:
8 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
0,5 szklanki mleka,
2 łyżki mąki,
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
3 żółtka,
2 jajka (całe),
1,5 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
20 dag margaryny,
rozczyn
Wykonanie:
Drożdże rozmącić w 0,5 szklance mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na pare minut, aby drożdże wyrosły.
3 żółtka i 2 jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych jajek wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie pulchne i odchodziło od ręki, dodajemy roztopioną, ale zimną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Drożdżowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte przekłądamy na stolnicę. Wałkujemy i przenosimy na blachę wysmarowaną masłem i posypana mąką. Znów odstawiamy, aby ponownie wyrosło(ok. 30 min.). Pieczemy w słabo nagrzanym piekarniku na złoty kolor (30 min.).
Składniki i wykonanie masy:
15 dag masła,
10 dag cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 białka,
1 lyżeczka soku z cytryny,
5 łyżek cukru pudru (oprócz w/w 10 dag),
2 szklanki osączonych z soku konfitur (wiśnie, truskawki, agrest, itp.),
0,5 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, itp.)
Masło ucieramy z cukrem waniliowym i 10 dag cukru pudru na pulchną masę. Formujemy kostkę, owijamy w papier pergaminowy i wkładamy do zamrażalnika aby dobrze stężało.
Białka mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając 5 łyżek cukru pudru.
Gdy ciasto nam się przypiekło, wyjmujemyz piekarnika, układamy na nim osączone (suche) konfitury i pokrojone bakalie. Twardą masę wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy cienkie plasterki, układamy na konfiturach. Na równo ułożone plasterki masy wylewamy pianę i rozsmarowujemy.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aby wszystko się zapiekło.