Mazurek makowy

W wielkanocnych przepisach na ciasta nie może zabraknąć mazurka makowego!

Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
1 łyżka cynamonu
kilka zmielonych goździków
1 gałka muszkatołowa (lub 1/2 łyżki gałki w proszku)
25 dag masła (ew. margaryny)
25 dag maku suchego
3 żółtka
1/2 szk. bakalii (rodzynki, migdały, skórki, itp.)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki i pozostałe składniki. Siekamy wszystko nożem, gdy zacznie się zlepiać – krótko wyrabiamy rękami.
Ciasto wałkujemy i przenosimy na wysmarowaną blachę. Pieczemy w 180 ºC przez 40 min. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową (białą lub ciemną) lukrujemy, przybieramy bakaliami albo makiem czy najzwyklej i najprościej sypiemy cukrem pudrem.

Kochasz swoją rodzinę? – Upiecz dla niej chleb wielkanocny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *