Ciasto z jabłkami, orzechami i polewą migdałową

Składniki:

na masę jabłkową:
1,5 kg obranych jabłek,
10 dag cukru,
2 łyżeczki cynamonu,

na ciasto:
40 dag mąki tortowej,
20 dag cukru pudru,
20 dag masła (margaryny),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 mała torebka cukru waniliowego,
1 jajko,
3 żółtka,
szczypta soli,

na krem orzechowy:
10 dag orzechów włoskich, mielonych,
10 dag cukru,
7 dag masła,
5 dag mąki,
2 jajka,
3-4 łyżki tartej bułki (do posypania masy),

na polewę:
10 dag miodu,
0,15 l śmietany 30% lub pełnego mleka,
5 dag masła,
10 dag siekanych migdałów,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub pszennej,

Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy do lodówki na około 40 min.
Składniki na krem ucieramy na masę. Starte na tarce o grubych oczkach jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Na ciasto kładziemy masę orzechową, posypujemy bułką, kładziemy starte jabłka, pieczemy około 45 min. w temp. 180 st.C.

W czasie pieczenia ciasta robimy polewę:
Na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż do momentu, gdy masa zgęstnieje. Następnie dodajemy mąkę, posiekane migdały i mieszamy, aby nie powstały grudki.Ciepłą polewę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *