Zalewa do peklowania

Składniki:

2-3 goździki,
5 ziarenek pieprzu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
1-2 ząbki czosnku,
5-10 dag soli,
0,5 dag cukru (łyżeczka) w lecie nie dawać,
szczypta saletry,
szczypta kolendry,
1,5 litra wody,

Wykonanie:

Goździki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy zmiażdżyć (wałkiem do ciasta). Wszystkie składniki zmieszać i podzielić na dwie części. Jedną połową natrzeć mięso i pozostawić w lodówce przez 1 dzień. Resztę składników zagotować z wodą. Wystudzoną wodą zalać mięso i pozostawić w zalewie do następnego dnia. Można peklować mięsa różne przez 2-3 tygodnie, wtedy codziennie przewracaj mięso na drugą stronę. Długie leżakowanie mięsa sprawi, że będzie różowe, kruche, smaczne, nadające się do wędzenia, pieczenia oraz gotowania.

Uwaga: Peklowane, wędzone mięsa gotuj powoli, uważając aby nie przegotować, bo w czasie krojenia będzie się kruszyło, a smak Cię nie zadziwi. Aby sprawdzić, czy jest miękkie wystarczy wbić długi, kuchenny widelec, gdy łatwo wchodzi – jest gotowe. Jeżeli nie masz czasu, a zaplanowałaś ugotować golonkę, możesz to zrobić bez peklowania. Wówczas do gotowania nie daj saletry i kolendry, a po ugotowaniu włóż do wrzącej, czystej wody, aby zmiażdżone przyprawy oczyścić i podaj według upodobania.

Komentarze: 3

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Przepisy są super i jednakże bardzo ciekawe . Mam nadzieję , że Babcia Stasia będzie dalej kontynuowała te przepisy oraz żeby były jeszcze lepsze niż do tej pory. 😀

TAK ALE BABCIA STASIA ZAPOMNIALA NAPISAĆ NA ILE KG MIĘSA JET TA PROPORCJA ZALEWY

Jeśli chodzi o ilość mięsa, do którego używa się zalewy do peklowania, to kwestia dowolna, z resztą tak jak jego rodzaj.

Polityka prywatności

Polecamy także: PampCake® torty z pieluch

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2015.