Babka na kefirze lub jogurcie naturalnym

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
4 jaja
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki cukru
1 – 1,5 szklanki kefiru (ew. jogurt)
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy ze sobą jej oba rodzaje i proszek do pieczenia. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy żółtka z cukrem i tłuszczem na puszystą masę. Do masy wlewamy kefir (ew. jogurt) i dodajemy porcjami mąkę i cukier waniliowy (niekoniecznie). Cały czas dokładnie ucieramy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ją na utartą masę, a następnie delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką zagarniając od spodu na około, w jednym kierunku.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku (180 ºC) przez 60-65 min.

Uwaga: Przy pieczeniu tej babki potrzebna Ci będzie większa forma lub duża tortownica.

Dobra rada: Do piekarnika przez pierwsze 20 min. nie zaglądaj i nie ruszaj formy, gdyż ciasta tego nie lubią – często opadają lub robią się mniej puszyste.

Dlaczego mieszać w jednym kierunku i łyżką drewnianą? Ponieważ ucierane ciasta są bardzo wrażliwe i delikatne, więc tylko to akceptują. Odwdzięczą Ci się pysznym smakiem i wyglądem.

Komentarze: 3

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Ja mam na 180 ºC i na 65 min. i nie upiekła się więc włożyłam na 200 ºC.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Życzcie mi powodzenia. Dobranoc. :*

upiekłam i wyszła super!!wysoka, delikatna, piękna. Dziękuję Pani Babci Stasi. Cukru dałam 13/4 szklanki.

Babka bardzo dobrze wyrosła i nie jest sucha. To mój najlepszy przepis na babkę piaskową. dodałam rodzynki. PYCHA!!

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.