Wielkanocna zupa chrzanowa

Składniki:

2 l wywaru z wędzonki (wody w której gotowałaś szynkę lub wędzony boczek),
1/2 szklanki gęstej śmietany (kwaśniej),
1/2 łyżeczki kminku mielonego,
2 łyżki startego chrzanu,
pieprz do smaku (w razie potrzeby),
1 łyżka petruszki,
1 łyżka koperku świeżego (jeśli masz),
1 łyżka mąki pszennej,
Wykonanie:
Wywar z wędzonki wymieszaj z kminkiem. Śmietanę zmiksuj z chrzanem, kilkoma łyżkami wywaru, i mąką. Wlej do garnka, ponownie zagouj. Zupa gotowa – można ją podać z pokrojonymi paseczkami szynki, ale koniecznie do tego pieczywo i dekoracja zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *