Babka z mąki ziemniaczanej

Składniki:

1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag margaryny (masła),
1 opakowanie cukru waniliowego,
szczypta soli

Wykonanie:

Przesiewamy mąki, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do rondelka, wsypujemy cukier, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy na parze aż masa będzie puszysta i straci zapach surowych jaj. Przelewamy do miski, mieszamy do wystudzenia. Do masy jajecznej dodajemy porcjami wymieszane mąki i stopiony letni tłuszcz dokładnie ucierając.

Formę z kominkiem smarujemy cienko masłem, przelewamy ciasto, pieczemy w piekarniku w 170 st. C przez około 50 min.

Uwaga: Przez pierwsze 25 minut nie należy otwierać piekarnika i ruszać formy, gdyż ciasto łatwo opada.

Upieczoną babkę polewamy lukrem, posypujemy cukrem-pudrem itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *