Ciasto „Pascha”

Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. „Paschę” można wyłożyć do tradycyjnych foremek wielkanocnych, np.: zajączki, baranki, małe babeczki itp. 🙂

Składniki:
5 żółtek,
20 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka nie bardzo kwaśnej śmietany,
15 dag masła,
70 dag białego sera,
10 dag bakalii

Wykonanie:
Ser przecieramy przez sito. Ucieramy żółta z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę, masło, przetarty ser i wszystko przekładamy do rondla. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zacznie ukazywać się serwatka. Serwatkę odlewamy, dodajemy pokrojone bakalie i przekładamy masę na plastikowe sito wyłożone gazą lub ściereczką. Przeciskamy talerzykiem, aby odciekła serwatka. Następnie przekładamy do tortownicy, wygładzamy i wynosimy w chłodne miejsce.

„Paschę” można wyłożyć w dekoracyjne, tradycyjne naczynia, np.: formy na babki, zajączki, baranki, małe babeczki itp.
Można także przygotować „Paschę” czekoladową, dodając do masy tabliczkę rozpuszczonej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *