Ciasto „Pascha”

Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. „Paschę” można wyłożyć do tradycyjnych foremek wielkanocnych, np.: zajączki, baranki, małe babeczki itp. 🙂

Składniki:
5 żółtek,
20 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka nie bardzo kwaśnej śmietany,
15 dag masła,
70 dag białego sera,
10 dag bakalii

Wykonanie:
Ser przecieramy przez sito. Ucieramy żółta z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę, masło, przetarty ser i wszystko przekładamy do rondla. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zacznie ukazywać się serwatka. Serwatkę odlewamy, dodajemy pokrojone bakalie i przekładamy masę na plastikowe sito wyłożone gazą lub ściereczką. Przeciskamy talerzykiem, aby odciekła serwatka. Następnie przekładamy do tortownicy, wygładzamy i wynosimy w chłodne miejsce.

„Paschę” można wyłożyć w dekoracyjne, tradycyjne naczynia, np.: formy na babki, zajączki, baranki, małe babeczki itp.
Można także przygotować „Paschę” czekoladową, dodając do masy tabliczkę rozpuszczonej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *