Barszcz wielkanocny ze święconką (pituch).

Składniki na 6-7 porcji:

35-40 dag święconki (kiełbasa, szynka, chudy boczek),
0,5 l barszczu białego z butelki,
1/4 l śmietanki 30%,
1 listek laurowy,
4-5 jajek ugotowanych na twardo,
1 łyżeczka majeranku (niekoniecznie),
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki (niekoniecznie),
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki (niekoniecznie),
sól i pieprz do smaku,
1-2 łyżki chrzanu,
2 l wody,
Wykonanie:
Wodę z listkiem i majerankiem zagotować. Święconką pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku. Gotować przez 10 min. Barszcz wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagotować. Dodać chrzan, roztarty lub zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem, zagotować (5 min.).
Uwaga: Sól i pieprz dodaj po spróbowaniu zupy, gdyż wędlina, chrzan oraz zakwas zpozostawią w wywarze swój smak. Jajka obierz ze skorupki, pokrój w ósemki i dodaj do barszczu.
Tak przygotowany „pituch” podaj na śmiadanie wielkanocne. To tradycyjna zupa, której nie powinno braknąć na stole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *