Barszcz wielkanocny ze święconką (pituch).

Składniki na 6-7 porcji:

35-40 dag święconki (kiełbasa, szynka, chudy boczek),
0,5 l barszczu białego z butelki,
1/4 l śmietanki 30%,
1 listek laurowy,
4-5 jajek ugotowanych na twardo,
1 łyżeczka majeranku (niekoniecznie),
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki (niekoniecznie),
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki (niekoniecznie),
sól i pieprz do smaku,
1-2 łyżki chrzanu,
2 l wody,
Wykonanie:
Wodę z listkiem i majerankiem zagotować. Święconką pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku. Gotować przez 10 min. Barszcz wymieszać ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagotować. Dodać chrzan, roztarty lub zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem, zagotować (5 min.).
Uwaga: Sól i pieprz dodaj po spróbowaniu zupy, gdyż wędlina, chrzan oraz zakwas zpozostawią w wywarze swój smak. Jajka obierz ze skorupki, pokrój w ósemki i dodaj do barszczu.
Tak przygotowany „pituch” podaj na śmiadanie wielkanocne. To tradycyjna zupa, której nie powinno braknąć na stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *