Chleb wielkanocny

Składniki:

40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 jajka
10-15 dag cukru
25 dag białego sera
10 dag bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, itp.)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz dodając kolejno jaja (całe), przesypując cukrem i ucieramy na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami mąkę i po łyżce przepuszczonego przez maszynkę sera, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy bakalie i starannie lecz bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wyrównujemy powierzchnię nożem maczanym w gorącej wodzie. Pieczemy około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem (niekoniecznie). Utworzona skorupka chroni ciasto przed wysychaniem. Chleb wielkanocny jest najlepszy po 3-4 dniach kiedy „dojrzeje”. Należy przechowywać w chłodnym miejscu, zawinięty w folię aluminiową lub w woreczku foliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *