Składniki:
10 dag oleju lub margaryny,
4 jajka,
15-20 dag cukru,
35 dag maki pszennej,
1/4 l mleka,
1 aromat waniliowy lub cytrynowy,
szczypta soli,
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Jeżeli używasz margaryny, to trzeba ją roztopić i przestudzić, natomiast przy oleju nie musisz wykonywać tej czynności. Wszystkie składniki wymieszać w misce i ubić mikserem (10 do 15 minut). Nagrzać formę do gofrów, dokładnie posmarować olejem spodnią i wierzchnią płytkę. Wlać niewielką ilość ciasta, tak aby się nie wylewało na brzegi. Zamknąć formę i piec gofry przez 3-5 min. Upieczone gofry delikatnie podważyć nożem lub łopatką, zdejmować i układać warstwami. Piec gofry do wyczerpania ciasta. Podawać z bitą śmietaną, dżemem, konfiturą itp.
Uwaga: Jeżeli ciasto jest za gęste można dodać więcej mleka. Jeżeli nie masz formy na gofry upiecz placki w tradycyjnej brytfannie, robiąc wzorki na cieście zanim włożysz do piekarnika. Potem pokrój upieczone gofry w kawałki tak, aby przypominały tradycyjne placuszki gofrowe. Troche Twojego pomysłu i serca włożonego w pracę wzbogaci oryginalne własnoręcznie uformowane gofry.