Babka cytrynowa na kisielach

Składniki:

5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 torebek kisielu cytrynowego
5 jaj
25 dag masła (margaryny)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok i skórka otarta z cytryny
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielami. Od żółtek oddzielamy białka. W misce ucieramy cukry z tłuszczem na puszystą masę dodając żółtka pojedynczo, cały czas ucieramy. Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, wlewamy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, wykładamy na utartą masę, delikatnie lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 180 ºC przez 50-60 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu dekorujemy według upodobania.

Uwaga: W taki sam sposób możesz upiec babkę budyniową. Tylko kisiel zastępujesz budyniem śmietankowym, nie 5 torebek lecz dajesz 2 torebki budyniu. Do babki na budyniach nie dajemy soku i skórki z cytryny. Można dodać do jednej części kakao (około 2 łyżki proszku), położyć nań białe ciasto i zrobić widelcem esy-floresy. Ciasto z kakao jest cięższe i trochę opadnie na dół co nada babce dwa kolory.

Dobra rada: Do pieczenia ciasta mąkę zawsze przesiewaj, bo oprócz tego, że ją oczyścisz, to mąka w czasie tej czynności dostaje powietrze, które ją spulchnia, a ciasto lepiej rośnie i jest puszyste.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Babka wyszła bardzo dobra i delikatna. Dodałam 3/4 szklanki cukru i jest OK.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.