Szybka babka serkowo-cytrynowa

Składniki:

25 dag mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru
25 dag serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka
sok z cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego (1/2 łyżeczki)
1 cukier waniliowy
1 kisiel cytrynowy
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać miękką margarynę i miksować lub ucierać. Porcjami dosypywać mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy lśniącą masę dodać serek, cukier waniliowy, sok z cytryny i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać (można mikserem). Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

UWAGA! Ciasto w foremce powinno być około w 3/4 jej wysokość, ponieważ będzie rosło. Jeżeli nie mamy formy babkowej, można upiec w tortownicy lub w normalnej, tradycyjnej brytfance. Upieczoną i wystudzoną babkę można polukrować, lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *