Barszcz ukraiński

Składniki:

25-30 dag włoszczyzny,
15-20 dag fasoli „Jaś”,
1 kg buraków ćwikłowych,
30-40 dag kości na wywar (może być rosół, który został Ci z poprzedniego dnia),
kwasek cytrynowy lub cytryna (do smaku),
sól, pieprz do smaku,
2,5 litra wody,
1-2 ząbki czosnku,
1 kg ziemniaków,
po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i koperku,

Wykonanie:

Fasolę „Jaś” umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (można na noc) wtedy „Jaś” urośnie, zmięknie i szybko się ugotuje. Gotować w wodzie, w której się moczył. Włoszczyznę umyć, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Buraczki obrać, okroić drobno, zalać zimną wodą i gotować odlewając sok. Czynność powtarzać 3-4 razy. Z kości ugotować wywar, przecedzić,włożyć rozdrobnioną jarzynę, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki (osolone, ugotowane do miękkości). Połączyć z ugotowaną fasolą, sokiem wygotowanym z buraków, doprawić kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem do smaku i zagotować. Można dodać śmietany (nie dużo) lub podprawić mąką z mlekiem – 2-3 łyżki na pół szklanki mleka. Czynimy to wtedy, gdy lubimy gęste, zawiesiste zupy. Do barszczu ukraińskiego można również dodać trochę buraczków ugotowanych, startych na tarce o grubych otworach. Na końcu dodajemy zieleninę i rozgnieciony czosnek. Do takiej zupy jako podstawowe danie możesz przyrządzić coś lekkiego i szybkiego, gdyż sam barszcz ma dużo wartości odżywczych. Obiad uzupełnisz np. makaronem z serem, słodkimi racuszkami, naleśnikami itp.
Barszcz ukraiński można przyrządzić także również z młodej botwinki.

1 Reply to “Barszcz ukraiński”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *