Boczek pieczony

Składniki:
1,5 kg chudego, surowego boczku,
1 łyżka soli,
szczypta pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1/2 łyżeczki cukru,
6-8 ząbków czosnku,
2-3 łyżki oleju,
1 łyżka mielonej papryki,
2-3 listki laurowe,
2 szklanki wody (może być bulion),
Wykonanie:
Boczek umyj. Ząbki czosnku obierz, pokrój na ćwiartki. Naszpikuj nimi mięso (tzn. wciskaj w boczek kawałeczki czosnku, można zrobić w mięsie dziurkę widelcem lub szpikulcem). Następnie boczek natrzyj solą, cukrem, pieprzem, obsyp majerankiem, pokruszonymi listkami i papryką. Owiń folią aluminiową, lub włóż do foliowego worka i odstaw do lodówki na noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki, skrop olejem, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 ºC i podpiecz około 20 min.
Następnie podlej gorącym wywarem lub wodą, zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz boczek jeszcze 1 godzinę. Po tym czasie nakłuj mięso w najgrubszym miejscu. Mięso gotowe, gdy po nakłuciu nie wypłynie krew, tylko klarowny sok. Upieczony i przestudzony boczek wstaw do lodówki. Podawaj pokrojony w plastry. Bardzo dobrze smakuje z marynowanymi piklami, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Pasuje także ćwikła z chrzanem lub ostra musztarda.
Dobra rada: w ten sam sposób mozna przyrządzać różne miesa (schab, karczek, łopatkę itp.)

Komentarze: 16

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Bardzo dobry przepis na boczek pieczony! Rada tez fajna.. Tylko chudy boczek w sklepie to trudna sprawa, ale może jakość mięsa wieprzowego się poprawi

Przepis bardzo dobry. Ja osobiście dodałem chyba zbyt dużo rosołu i wyszedł mi taki bardziej duszony, ale i tak super dobry (na razie na ciepło ;P)

Ja dziś taki robię. Tylko niestety jem od razu ciepły

Boczek w/g tego przepisu jest doskonały. Spokojnie możecie zaufać Babci Stasi.

Ja go dziś też robię, ale zdecydowanie w wersji duszonej z sosem :-) Do tego pyzy drożdżowe. Mniam :-)

Witam wszystkich!
Mój boczuń już w podlany bulionem ale mam pytanie czy piec po przykryciem czy nie?

Nie pieczemy boczku pod przykryciem, bo się nie upiecze tylko ugotuje. Jeśli za szybko nabiera koloru, to należy zmniejszyć temperaturę, lub przykryć folią spożywczą (ew. papierem do pieczenia). Pozdrawiamy :-)

Super przepis, juz kilka razy robilam zeberka wg tego przepisu i zawsze wychodzily rewelacyjne. zdecydowanie polecam

super smaczne mmm pychotka!! ja lubie boczek wedzony od Kani.. super tu pasuje:)

Rewelacyjny przepis! Boczek jeszcze ciepły, a połowy już nie ma 😉 O dziwo syn, lat 10, poprosił o dokładkę! taram!!! :)

robię pierwszy raz boczek w ten sposób , zobaczymy jak wyjdzie :)

ja boczek zwinąłem i upiekłem go w rękawie niema sobie równych

Przepis rewelacyjny! Zapach czuć w całym domu! Już kończę pieczenie, z tymże po natarciu przyprawami od razu tzn.po 30 min.wstawiłam do piekarnika, nie chciało mi się czekać do następnego dnia:)Robię po raz pierwszy i zobaczymy co z tego wyjdzie:)

A czym go podlać? I czy jak nie mam naczynia żaroodpornego to w czym moge go upiec?

Dość prosty i szybki przepis. Przepysznie wyszło. Przyznam, że nieco obawiałam się tej potrawy, miewam niestety przeciążenia wątroby, nie powinnam jeść takich potraw, lecz tłuszczyk się wytopił, więc wzięłam swój Essentix i z apetytem zjadłam dokładkę i nie miałam żadnych niestrawności czy bóli. Smacznie i zdrowo, więc przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam.

Polityka prywatności

Polecamy także: PampCake® torty z pieluch

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2015.