Boczek pieczony

Składniki:

1,5 kg chudego, surowego boczku,
1 łyżka soli,
szczypta pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1/2 łyżeczki cukru,
6-8 ząbków czosnku,
2-3 łyżki oleju,
1 łyżka mielonej papryki,
2-3 listki laurowe,
2 szklanki wody (może być bulion),

Wykonanie:

Boczek umyj. Ząbki czosnku obierz, pokrój na ćwiartki. Naszpikuj nimi mięso (tzn. wciskaj w boczek kawałeczki czosnku, można zrobić w mięsie dziurkę widelcem lub szpikulcem). Następnie boczek natrzyj solą, cukrem, pieprzem, obsyp majerankiem, pokruszonymi listkami i papryką. Owiń folią aluminiową, lub włóż do foliowego worka i odstaw do lodówki na noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki, skrop olejem, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 ºC i podpiecz około 20 min.

Następnie podlej gorącym wywarem lub wodą, zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz boczek jeszcze 1 godzinę. Po tym czasie nakłuj mięso w najgrubszym miejscu. Mięso gotowe, gdy po nakłuciu nie wypłynie krew, tylko klarowny sok. Upieczony i przestudzony boczek wstaw do lodówki. Podawaj pokrojony w plastry. Bardzo dobrze smakuje z marynowanymi piklami, grzybkami lub ogórkami konserwowymi. Pasuje także ćwikła z chrzanem lub ostra musztarda.

Dobra rada: w ten sam sposób można przyrządzać różne mięsa (schab, karczek, łopatkę itp.)

25 Replies to “Boczek pieczony”

  1. Bardzo dobry przepis na boczek pieczony! Rada tez fajna.. Tylko chudy boczek w sklepie to trudna sprawa, ale może jakość mięsa wieprzowego się poprawi

  2. Przepis bardzo dobry. Ja osobiście dodałem chyba zbyt dużo rosołu i wyszedł mi taki bardziej duszony, ale i tak super dobry (na razie na ciepło ;P)

  3. Nie pieczemy boczku pod przykryciem, bo się nie upiecze tylko ugotuje. Jeśli za szybko nabiera koloru, to należy zmniejszyć temperaturę, lub przykryć folią spożywczą (ew. papierem do pieczenia). Pozdrawiamy 🙂

  4. Rewelacyjny przepis! Boczek jeszcze ciepły, a połowy już nie ma 😉 O dziwo syn, lat 10, poprosił o dokładkę! taram!!! 🙂

  5. Przepis rewelacyjny! Zapach czuć w całym domu! Już kończę pieczenie, z tymże po natarciu przyprawami od razu tzn.po 30 min.wstawiłam do piekarnika, nie chciało mi się czekać do następnego dnia:)Robię po raz pierwszy i zobaczymy co z tego wyjdzie:)

  6. Dość prosty i szybki przepis. Przepysznie wyszło. Przyznam, że nieco obawiałam się tej potrawy, miewam niestety przeciążenia wątroby, nie powinnam jeść takich potraw, lecz tłuszczyk się wytopił, więc wzięłam swój Essentix i z apetytem zjadłam dokładkę i nie miałam żadnych niestrawności czy bóli. Smacznie i zdrowo, więc przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam.

  7. Ja robię z w/w przypraw suchych i z wody zalewę do miesa. Gotyję ok 1 litr wody, dodaję troszkę więcej soli, łyżeczkę cukru i wszystkie suche zioła: pieprz, ziele ang, liście laurowe i to zagotowuję, potem po wystudzeniu wkładam mięso naszpikowane czosnkiem i do wody rozgniatam kilka ząbków czosnku. Zostawiam na ok 16 godz. po wyjęciu wcieram słodką paprykę ( jak kto woli pikantnie to ostrą) dużo majeranku, mielonej kolendry, tymianek, rozmaryn i wkładam do rękawa foliowego, podlewam pół szklanki wody z zalewy, zamykam, piekę ok. 1 godz.i 20 min, potem rozcinam rękaw i podpiekam jeszcze aż zaskwierczy 🙂 Polecam!

  8. wczoraj dostałem od kolegi rolnika ładny kawałek boczku,nie wiedziałem za bardzo co z nim zrobić,zrobiłem mniej więcej wg tego przepisu,z tym,że go zwinąłem i zasznurowałem,przed chwilą wyjąłem z lodówki i próba,tego w sklepie nie kupi,spróbuje inne rodzaje mięsa,będzie w sam raz na święta,pozdrawiam i polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *