Wielkanocna babka na oleju

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie)
5 łyżek soku z cytryny (lub octu, którego nie polecam, lecz można zastąpić nim cytrynę)

Wykonanie:

Postępujemy jak przy wykonywaniu babki wilgotnej. Na koniec wlewamy olej i sok z cytryny (lub ocet) Babkę na oleju pieczemy 45 min. w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu i przestudzeniu babkę wystarczy posypać cukrem pudrem.

Dobra rada: Do ucieranych ciast należy używać cukru kryształu, ponieważ przez dłuższe ucieranie, jakiego ten rodzaj cukru wymaga, ciasto zyskuje większą puszystość i lekkość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *