Składniki:
15-20 dag boczku wędzonego,
8 jaj,
Wykonanie:
Boczek pokroić na 8 dość grubych plastrów. Obsmażyć szybko na patelni. Odłożyć plastry na bok.
Na tłuszczu, który otrzymaliśmy ze smażenia boczku sadzimy jajka.
Sposób na sadzenie jaj:
Jaja muszą być świeże. Należy je umyć i tuż nad patelnią wybijać prosto na rozgrzany tłuszcz. Można wybijać jedno jajko obok drugiego, ale uważając aby się nie sklejały i żółtka nie rozlewały. Gdy białka się zetną, a żółtka są półpłynne posolić, poprószyć pieprzem, można też posypać zieleniną.
Na każdy obsmażony plaster boczku kłaść usadzone jajo i podawać na ogrzanym półmisku.
Jaja można sadzić także na samym tłuszczu z wysmażonej słoninki. Podajemy je z fasolką szparagową, szpinakiem, kaszami, ziemniakami, makaronami itp. Można podawać w małych patelniach, na których się smażyły.
Dobrze smakują także jaja sadzone na pomidorach.
Postępujemy wtedy tak jak przy jajach na boczku, ale układamy na obsmażonych plastrach pomidora.