Jaja sadzone na boczku, słoninie lub pomidorach

Składniki:

15-20 dag boczku wędzonego,
8 jaj,

Wykonanie:

Boczek pokroić na 8 dość grubych plastrów. Obsmażyć szybko na patelni. Odłożyć plastry na bok.
Na tłuszczu, który otrzymaliśmy ze smażenia boczku sadzimy jajka.

Sposób na sadzenie jaj:

Jaja muszą być świeże. Należy je umyć i tuż nad patelnią wybijać prosto na rozgrzany tłuszcz. Można wybijać jedno jajko obok drugiego, ale uważając aby się nie sklejały i żółtka nie rozlewały. Gdy białka się zetną, a żółtka są półpłynne posolić, poprószyć pieprzem, można też posypać zieleniną.

Na każdy obsmażony plaster boczku kłaść usadzone jajo i podawać na ogrzanym półmisku.

Jaja można sadzić także na samym tłuszczu z wysmażonej słoninki. Podajemy je z fasolką szparagową, szpinakiem, kaszami, ziemniakami, makaronami itp. Można podawać w małych patelniach, na których się smażyły.

Dobrze smakują także jaja sadzone na pomidorach.
Postępujemy wtedy tak jak przy jajach na boczku, ale układamy na obsmażonych plastrach pomidora.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.