Znakomita babka makowa przekładana masą czekoladowo – kawową. Polecamy na Święta Wielkanocne i nie tylko 🙂
Składniki:
2 szklanki maku,
8 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
biała polewa czekoladowa lub lukier,
20 ml. śmietany 30%,
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka koniaku (niekoniecznie),
kilka kropli zapachu migdałowego,
garść rodzynek
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić mak, przemielić 2-3 razy przez maszynkę. Białka oddzielic od żółtek. Białka ubijać, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Ubite jajka połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Formę babkową z kominem posmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto makowe. Piec babkę ok. 40 min. w 160 stopniach Celsjusza.
Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, wlać rozpuszczoną kawę (w 2 łyżkach wody). Mieszając podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Dodać 2 łyżki śmietanki i zapach migdałowy. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać rozpuszczoną przestudzoną masę czekoladowo-kawową (koniak). Masę mocno ochłodzić. Zimną babkę przetnij na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową posypując rodzynkami.
Na koniec polać babkę białym lukrem lub polewą z białej czekolady. Udekoruj wisienkami lub owocami koktajlowymi.