Mazurek orzechowy

Składniki:

na ciasto

40 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
7-10 dag zmielonych orzechów włoskich
20 dag masła (ew. margaryny)
3 żółtka
cukier waniliowy (niekoniecznie)

na masę

25 dag zmielonych orzechów włoskich
1 szk. cukru
1,5 szk. pełnego mleka
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto

Postępujemy ja w mazurku szybkim, ale uwaga (!) ciasto to tylko podpiekamy około 30 min.

Masa orzechowa

Orzechy mieszam z cukrem i zalewamy mlekiem. Zagotowujemy, odstawiamy z ognia do ochłodzenia. Z białek (pozostałych od żółtek, które daliśmy do ciasta) i soku z cytryny ubijamy sztywną pianę, wykładamy na nią orzechy zaparzone z mlekiem, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i lekko, ale dokładni mieszamy. Na podpieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy jeszcze 20 min.

Orzechy można zastąpić kokosem! Też będzie smaczne.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.