Mazurek kajmakowo-śliwkowy

Pyszny Mazurek z masą kajmakową.
Mazurki polecamy na Święta Wielkanocne.

Składniki:

3 paczki wafli(andruty),

masa kajmakowa,

2 szklanki mleka,

1 szklanka cukru,

1 opakowanie cukru waniliowego,

ok. 15 dag masła

 

Masa kajmakowa:

Mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy, mieszając cały czas (aby się nie przypaliło) aż masa zacznie gęstnieć.
Gdy masa brązowieje, znaczy to, że jest dostatecznie ugotowana.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimny kajmak.

 

Masa śliwkowa – składniki:

0,5 kg śliwek suszonych,

10 dag orzechów włoskich,

10 dag skórki pomarańczowej (smażonej),

3 łyżki syropu w którym smażyły się skórki,

0,5 czekolady twardej(lub 2 łyżki ciemnego kakao)

Masa śliwkowa – wykonanie:

Śliwki płuczemy, moczymy (1 godzinę). Gdy śliwki zmiękną, osączamy je z wody, wyjmujemy pestki i kroimy na cienkie paski.
Dodajemy do nich posiekane orzechy, skórkę wysmażoną i syrop. Dusimy przez 5-10 minut w rondelku mieszając.
Dodajemy czekoladę lub kakao. Masę ochładzamy.

Każdy wafel smarujemy masą kajmakową i śliwkową układając jeden na drugim.
Wierzch mazurka możemy polac polewą lub posmarować masą i udekorować.
Gotowy mazurek wynosimy w chłodne miejsce, aby stężał.

 

Uwagi:

Śliwek kalifornijskich nie musimy moczyć, ponieważ są miękkie i soczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *