Pyszny Mazurek z masą kajmakową.
Mazurki polecamy na Święta Wielkanocne.
Składniki:
3 paczki wafli(andruty),
masa kajmakowa,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
ok. 15 dag masła
Masa kajmakowa:
Mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy, mieszając cały czas (aby się nie przypaliło) aż masa zacznie gęstnieć.
Gdy masa brązowieje, znaczy to, że jest dostatecznie ugotowana.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimny kajmak.
Masa śliwkowa – składniki:
0,5 kg śliwek suszonych,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag skórki pomarańczowej (smażonej),
3 łyżki syropu w którym smażyły się skórki,
0,5 czekolady twardej(lub 2 łyżki ciemnego kakao)
Masa śliwkowa – wykonanie:
Śliwki płuczemy, moczymy (1 godzinę). Gdy śliwki zmiękną, osączamy je z wody, wyjmujemy pestki i kroimy na cienkie paski.
Dodajemy do nich posiekane orzechy, skórkę wysmażoną i syrop. Dusimy przez 5-10 minut w rondelku mieszając.
Dodajemy czekoladę lub kakao. Masę ochładzamy.
Każdy wafel smarujemy masą kajmakową i śliwkową układając jeden na drugim.
Wierzch mazurka możemy polac polewą lub posmarować masą i udekorować.
Gotowy mazurek wynosimy w chłodne miejsce, aby stężał.
Uwagi:
Śliwek kalifornijskich nie musimy moczyć, ponieważ są miękkie i soczyste.