Gulasz z serduszek

Składniki:

0,5 kg serduszek,
1 cebula, 2 łyżki oleju,
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku,
1-2 liście laurowe,
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)

Wykonanie:

Serduszka kroimy na pół, dokładnie oczyszczamy z żył i pozostałej w środku krwi. Myjemy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pokrojone serduszka obtaczamy w 1 łyżce mąki, oprószamy pieprzem i obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia w którym będziemy gotować gulasz, zalewamy ciepłą wodą (około 0,5 litra), wrzucamy przyprawy i gotujemy serduszka do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Gdy serduszka są miękkie dodajemy usmażoną cebulę. Resztę mąki rozmącamy w wodzie, wlewamy do sosu, aby zagęścić i zagotowujemy. Do gulaszu z serduszek można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zamiast rozmąconej mąki zrobić ciemną zasmażkę. Gulasz z serduszek ma smak łagodny, więc doprawiamy według swojego smaku (musztardą, większą ilością pieprzu, maggi itp.).

Nie proponowałam przepisu na gulasz z serduszek, ponieważ jest to potrawa pracochłonna i nieekonomiczna, gdyż serduszka w czasie gotowania kurczą się, na oczyszczaniu tracą dużą ilość wagi i długo się gotują. Natomiast na serduszkach możemy gotować zupy takie jak barszcz biały, pomidorową czy krupnik, ale trzeba pamiętać, że wymagają dłuższego gotowania nawet niż żołądki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *