Gulasz z serduszek

Składniki:

0,5 kg serduszek,
1 cebula, 2 łyżki oleju,
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku,
1-2 liście laurowe,
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)

Wykonanie:

Serduszka kroimy na pół, dokładnie oczyszczamy z żył i pozostałej w środku krwi. Myjemy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pokrojone serduszka obtaczamy w 1 łyżce mąki, oprószamy pieprzem i obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia w którym będziemy gotować gulasz, zalewamy ciepłą wodą (około 0,5 litra), wrzucamy przyprawy i gotujemy serduszka do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Gdy serduszka są miękkie dodajemy usmażoną cebulę. Resztę mąki rozmącamy w wodzie, wlewamy do sosu, aby zagęścić i zagotowujemy. Do gulaszu z serduszek można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zamiast rozmąconej mąki zrobić ciemną zasmażkę. Gulasz z serduszek ma smak łagodny, więc doprawiamy według swojego smaku (musztardą, większą ilością pieprzu, maggi itp.).

Nie proponowałam przepisu na gulasz z serduszek, ponieważ jest to potrawa pracochłonna i nieekonomiczna, gdyż serduszka w czasie gotowania kurczą się, na oczyszczaniu tracą dużą ilość wagi i długo się gotują. Natomiast na serduszkach możemy gotować zupy takie jak barszcz biały, pomidorową czy krupnik, ale trzeba pamiętać, że wymagają dłuższego gotowania nawet niż żołądki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *