Pieczone udka bez kości

bez kości

np. dla 7 osób:

Składniki:

7 dużych udek z kurczaka,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
2 łyżki suszonych ziół (majeranek, oregano, estragon, kminek, natka pietruszki, koperek itp. – w zależności od gustu),
4 łyżki oleju,

Przygotowanie:

Udka umyć, bardzo delikatnie rozciąć po kostce tak, aby nie przeciąć skórki. Kości oddzielić od mięsa. Wewnętrzną część udka natrzeć ziołami i przyprawami. Mocno zwinąć w rulonik każdą porcję, układać do brytfanny lub naczynia żaroodpornego rozcięciem do spodu. Wstawić do piekarnika i piec około godziny.

Pierwsza rada: Jeśli ciężko Ci zwinąć płat mięsa w rulonik, możesz go spiąć wykałaczką.
Druga rada: Jeśli pieczesz mięso w naczyniu przykrytym, pod koniec pieczenia odkryj je, aby mięso dostało koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *