Składniki:
5 szt. piersi z kurczaka,
1-2 łyżki wody,
kilka listków bazylii,
4-5 łyżek oleju,
ok. 400g sera mozzarella,
150g suszonych pomidorów,
1-2 łyżki przypraw: papryka, rozmaryn, czosnek, majeranek, sól itp. do smaku
Wykonanie:
przyprawy wymieszać z olejem i wodą. Ser, suszone pomidory oraz bazylię pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać. W piersi z kurczaka zrobić nacięcie wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięsną kieszonkę rozbić delikatnie na grubość ok. 2 cm. Natrzeć przyprawami i wypełnić farszem serowo-pomidorowym.
Każdą porcję można włożyć do specjalnej torebki papierowej do smażenia i ułożyć na patelni. Mięso smażyć w zawiniętej torebce na średnim ogniu ok. 40 min. przewracając torebkę co jakiś czas. Jeżeli są małe porcje, to trzeba smażyć krócej. Można je także piec w naczyniu żaroodpornym, co wówczas nie wymaga zamykania w torebki, lecz kieszonki trzeba spiąć wykałaczkami.