Pory myjemy i kroimy w krążki. Gotować w osolonym wrzątku około 1 min. Wyłożyć na sito. Pomidory polać wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w dużą kostkę. Świeży szpinak oczyścić, zblanszować i osączyć. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać jajka, ser biały, ser żółty (starty) doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę, nakłuć widelcem i piec 10 min. 200°C. Warzywno-serową masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze około 30 min. w 200°C.
Zapiekanka serowo-warzywna
Opublikowano
Składniki na ciasto:
20 dag serka homogenizowanego, naturalnego,
20 dag masła (miękkiego),
20 dag mąki,
szczypta soli
Składniki na farsz:
2-3 pory (średnie),
około 50 dag pomidorów,
50 dag szpinaku (może być mrożony),
30 dag serka białego (twarożku),
3 jajka,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
pieprz, sól do smaku,
10 dag sera żółtego (startego),
tłuszcz do posmarowania blachy,
Wykonanie:
Masło posiekać w kostkę, dodać serek homogenizowany i mąkę. Zmiksować, osolić, uformować kulę, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 min.
Ciasto odpoczywa w lodowce, a my przygotowujemy farsz: