Filety z kurczaka faszerowane pieczarkami

Składniki na 5 osób:

5 dużych filetów,
2 cebule,
1 papryka czerwona,
70 dag pieczarek,
2 jajka,
bułka tarta,
olej do smazenia,
sól, pieprz

Wykonanie:

Filety lekko rozbić przez woreczek foliowy, doprawić solą i pieprzem, zostawić na 1 godzinę.

Pieczarki umyć i drobno poszatkować. Cebulkę pokroić drobno i udusić razem z pieczarkami. Paprykę pokroić w kostkę i pod koniec duszenia wrzucić do pieczarek, chwilę razem przesmażyć.

Przestudzony farsz rozłożyć na przygotowane filety, zwinąć w roladki, zamoczyć w rozmąconych jajkach, następnie w bułce tartej i obsmażyć ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia lub rondla i dopiec w piekarniku przez 20 min.

Tak jak każdą potrawę mięsną podajemy według uznania. Pasuje do kasz, ziemniaków, ryżu. Natomiast jako surówka najlepsza jest marchewka z chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *