Składniki:
4 duże jabłka,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka wody mineralnej (może być gazowana),
1 czubata łyżka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sok z 1 cytryny,
olej do smażenia,
Do dekoracji:
1 duże czerwone jabłko,
listki mięty,
1 opakowanie bitej śmietany (np. w spray’u)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do wysokiego naczynia. Wbić jajka, wlać wodę mineralną, dodać cukier i wymieszać na gładkie ciasto, a następnie odstawić pod przykryciem na 10 min.
W tym czasie obrać jabłka, wycinając środki z pestkami (najlepiej nożem o cienkim i długim ostrzu, lub specjalnym do wycinania gniazd nasiennych). Miąższ pokroić w plasterki (około 0,5 cm). Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać olej (3-4 łyżki). Plasterki jabłek pojedynczo zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby placuszki się nie przypalały. Obracać placuszki co jakiś czas, aby się usmażyły na złoty kolor. Usmażone krążki układać na papierowym ręczniki, dla osączenia z tłuszczu. Następnie układać na talerzach wieżyczki, przekładając bitą śmietaną (placuszek – śmietana – placuszek – śmietana-…) na wysokość jaką uważasz.
Ostatnim poziomem może być np. śmietana udekorowana kawałeczkiem czerwonego jabłka ze skórką oraz listkiem mięty.
Tak usmażone jabłka w cieście możesz podać nie tylko jako deser, ale również jarskie II danie przy zupie.