Kotlety z indyka lub kurczaka faszerowane serem i szynką

Przepis na 7 osób

1 kg piersi z indyka lub 7 piersi kurczaka,
7 grubych plastrów sera żółtego,
7 grubych plastrów szynki wędzonej, gotowanej,
1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
2 łyżeczki masła,
sól, pieprz,
8-9 łyżek bułki tartej,
1 jajko (jeśli małe to 2 jajka),
7 łyżek ziarenek słonecznika,
olej do smażenia,

Wykonanie kotletów:

Z mięsa zrobić siedem porcji, lekko rozbić tłuczkiem. Masło utrzeć z przyprawami. Natrzeć kotlety. Na każdy płat układać plaster sera i szynki, złożyć na pół i spinać wykałaczką.
Jajka rozmącić z łyżką wody lub mleka. Bułkę wymieszać ze słonecznikiem. Każdy kotlet panierować w jajku i bułce z ziarnami słonecznika. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Dosmażyć pod przykryciem jeszcze około 15 min. na wolnym ogniu. Kotlety można faszerować pieczarkami, śliwkami suszonymi czy kapustą z grzybami suszonymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *