Znakomite ciasto piernikowo – miodowe. Łatwe do przygotowania.
Miodownik polecamy na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko 🙂
Składniki:
- 80 dag mąki (pół na pół żytniej i pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka miodu,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników,
- 7 jaj,
- 25 dag masła (margaryny),
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany,
- 10 dag bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone itp.),
- do przybrania lukier, polewa lub tylko cukier puder
Wykonanie:
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W płaskim rondlu podgrzewamy miód, dodajemy przyprawę piernikową. Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy tłuszcz na pulchną masę dodając żółtka i cukier. Partiami wsypujemy wymieszane mąki, wlewamy śmietanę, wystudzony miód i dokładnie ucieramy (mikserem 4 minuty, a ręcznie 20 minut). Na końcu ubijamy białka na pianę i wykładamy na utartą masę. Na pianę kładziemy bakalie i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do jednej dużej formy keksowej lub dwóch mniejszych wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 190 stopniach Celsjusza. Ostudzony Miodownik polewamy lukrem, polewą lub posypujemy cukrem pudrem.