Miodownik świąteczny

Znakomite ciasto piernikowo – miodowe.  Łatwe do przygotowania.
Miodownik polecamy na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :)

Składniki:

  • 80 dag mąki (pół na pół żytniej i pszennej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 7 jaj,
  • 25 dag masła (margaryny),
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 10 dag bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone itp.),
  • do przybrania lukier, polewa lub tylko cukier puder

Wykonanie:
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W płaskim rondlu podgrzewamy miód, dodajemy przyprawę piernikową. Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy tłuszcz na pulchną masę dodając żółtka i cukier. Partiami wsypujemy wymieszane mąki, wlewamy śmietanę, wystudzony miód i dokładnie ucieramy (mikserem 4 minuty, a ręcznie 20 minut). Na końcu ubijamy białka na pianę i wykładamy na utartą masę. Na pianę kładziemy bakalie i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do jednej dużej formy keksowej lub dwóch mniejszych wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 190 stopniach Celsjusza. Ostudzony Miodownik polewamy lukrem, polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.