Składniki:
30-40 dag kości,
1,5 l wody,
30 dag młodych buraków (bez liści),
3-4 dag mąki,
1/4 l śmietany,
20 dag kwaszonych ogórków,
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki kwasu, w którym kiszono ogórki,
około 20 dag włoszczyzny,
3 jajka (ugotowane na twardo),
1 łyżka zieleniny (pokrojonej),
Wykonanie:
Z kości, soli i włoszczyzny przyrządzić wywar. Buraki opłukać, ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wywar przecedzić, dodać buraki, odprawić zawiesiną z mąk, zagotować. Połączyć ze śmietaną, cukrem, ogórkami pokrojonymi w kostkę, kwasem ogórkowym, jajami pokrojonymi w kostkę lub w ćwiartki Dodać zieleninę. Chłodnik podawać ostudzony.