1,5 kg ryby w całości (karp, dorsz, halibut i inne)
sól
7-8 dag tłuszczu
1 cebula, zielenina
Wykonanie:
Rybę ogłowić, umyć, osolić, a do środka włożyć cebulę pokrojoną w krążki i kilka gałązek zieleniny. Skropić sokiem lub roztworem cytrynowym wewnątrz i zewnątrz, oprószyć pieprzem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej i zawinąć w nią rybę, zakładając folię wzdłuż boków, tak aby ryba nie wystawała.
Wstawić do gorącego piekarnika, na brytfannę lub ruszt i piec około 50-60 minut. Wyjąć, częściowo odwinąć z folii, usunąć wykałaczki i podawać z sałatą, oliwkami, przyprawioną cytryną i oliwą z oliwek.
w składnikach są jaja. co z nimi zrobić?
W składnikach były 2-3 jaja – dzięki za uwagę, tych jaj nie powinno tam być 😀