Karp po grecku

Składniki:

około 70 dag odgłowionego i wypatroszonego karpia
10 dag marchwi (1 szt. średniej wielkości)
5 dag selera
5 dag korzenia pietruszki
4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszku
sok z cytryny lub ocet

Wykonanie:

Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-4 cm), osolić usmażyć (bez panierki) ułożyć na półmisku. Gęstym sosem obłożyć na półmisku rybę, udekorować. Podawać można na gorąco i zimno.

Przygotowanie sosu greckiego do ryby

Składniki (wcześniej podane) umyć pokroić w cienkie paseczki, włożyć do rondelka na rozgrzany tłuszcz. Zasmażyć, dodać 6-7 łyżek wody i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną lub kwaskiem cytrynowym, pieprzem, papryką. Jeżeli sos grecki do ryby jest rzadki można zagęścić odrobiną mąki.

2 Replies to “Karp po grecku”

  1. Jeśli ktoś zadaje pytanie, to dzwonię do Babci, konsultuję odpowiedź i odpisuję, więc zapraszam do zadawania konkretnych pytań. Pozdrawiam Pana/Panią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *