Karp w galarecie

Składniki:

ok. 1,3 kg karpia (1 sztuka),
pozostałe jadalne odpadki rybne (tzn. głowa, kręgosłup, mlecz i skóra),
1,5 l wody,
20 dag włoszczyzny,
2 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka octu (3%),
1,5-2 dag żelatyny spożywczej,
1 ugotowane jajko i korniszony do wkładki,

Wykonanie:

Ugotować wywar z warzyw, przypraw i jadalnych części ryby. Przecedzić. Do przecedzonego wywaru włożyć wyfiletowaną rybę i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania osolić i doprawić octem, solą i pieprzem. Zakręcić ogień, a wtedy w części wywaru rozrobić żelatynę i wlać z powrotem do wrzątku.

Rybę pozostawić w wywarze do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso, sprawdzić czy nie pozostały w nim ości (można rękoma, ale bardzo delikatnie, żeby nie zrobić miazgi z mięsa).

Na dno foremek do galarety (miseczek, kokilek czy jednorazowych plastikowych pojemniczków) ułożyć natkę z pietruszki, talarki z ugotowanych jajek, talarki z korniszonów i ugotowanej marchewki. Łyżką nalać tyle galarety, aby przykryła przybranie. Lekko ostudzić. Następnie włożyć mięso z ryby, a foremki zalać resztą galarety. Odstawić w zimne miejsce, aby galareta skrzepła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *