Łatwe do przygotowania danie, które można traktować jako deser. Kutia to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Mak, pszenica, miód i bakalie tworzą niepowtarzalny smak. Polecamy! 🙂
Składniki:
25 dag maku,
około 25 dag obłuskanej pszenicy,
1 szklanka mleka,
10 dag miodu,
10 dag cukru pudru,
10 dag włoskich orzechów,
10 dag migdałów (obranych),
4 łyżki rodzynek,
3-4 spażone i pokrojone figi,
skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Pszenicę moczyć przez całą noc.
Gotować do miękkości zmieniając wodę kilka razy podczas gotowania. Miękką pszenicę odcedzić na sicie.
Mak zalać mlekiem i gotowac na małym ogniu. Ugotowany mak odcedzić i zmielić 3 razy.
Następnie połączyć mak z pszenicą, miodem, cukrem i posiekanymi bakaliamii. Doprawic odrobiną soli i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.