Mielone kotleciki z ryby

Składniki:

1 kg filetów najlepiej z dorsza
10 dag czerstwej bułki
0,5 szklanki mleka
1 mała cebula
2 jajka
1 łyżka tłuszczu do obsmażenia cebuli
sól, pieprz do smaku
8-10 dag tartej bułki
około 1 szklanki oleju do smażenia kotletów
szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
trochę zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku)

Wykonanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce tłuszczu (masło, smalec, margaryna lub inny). Odcisnąć bułkę a następnie zemleć z mięsem, cebulą. Dodać jajka, pieprz, sól i wyrobić na pulchną masę, następnie podzielić na porcje. Kształtować kotlety w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami, warzywami a nawet z sałatką jarzynową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *