Duszona ryba z cebulą

Składniki:

1 kg ryby (filety, lub jeśli masz rybę w całości, pokrój w dzwonka)
sól, pieprz
10 dag tłuszczu
20 dag cebuli
3 dag mąki (pełna łyżeczka)
1/8 litra śmietany
1 cytryna (lub kwasek cytrynowy)

Wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć, osolić, oprószyć pieprzem, ułożyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, na wierzch dać cebulę startą na tarce o średnich otworkach. Wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem powoli, około 25 min.
Mąkę rozmącić w szklance wody, wlać do rondla, zagotować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy). Potrząsając rondlem wymieszać z rybą. Dusić jeszcze kilkanaście (tzn. 15 – 20) minut.
Wyłożyć na głęboki półmisek, oblać sosem, podawać z ziemniakami i surówkami z warzyw.

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Chcialbym wstawic rybke do piekarnika zamiast dusic w rondlu.Prosze o podanie temperatury i czasu (zarowno faza I jak i po wlaniu sosu).Z gory dziekuje,Marek

Postępujemy tak jak przy rybie duszonej na patelni, tylko, że naczynie trzeba włożyć do rozgrzanego piekarnika od 120 do 130 stopni C. Jeśli mamy grubsze naczynie żaroodporne to do czasu w pierwszej fazie i drugiej trzeba dodać po około 5 minut.
Wszystko też zależy ile ryby się przygotowuje i jaki się ma piekarnik.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.