Składniki:
włoszczyzna (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, por)
1 cebula
sól pieprz
kawałek mięsa z kością – wołowe, drób
Wykonanie:
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, trochę osolić i doprowadzić do zagotowania. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i cebulę przypieczoną na płytce. Rosół gotować na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany będzie mętniejszy). Odzyskamy klarowność gdy wrzucimy kawałek suchego, żółtego sera. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół i doprawić do smaku (pieprzem, wegetą, maggą, solą według własnego smaku).
Rosół najlepiej smakuje z makaronem własnej roboty, posypany natką pietruszki.
Nie mów, że to dużo roboty, a najbliżsi docenią Twój wysiłek.
Smacznego.
ja tez podpiekam cebulę 🙂
fajne, sprawdzone porady
gratuluję bloga
Prosze o przepis na pyszny sernik ktory nie opada Kiedy jestem na pokarpaciu w goscinie jem taki ‚ pyszny zawsze wysoki Prosze o przepis na kulaszke tez potrawa ze wsi podkarpackiej Piatkowej dziekuje