Najprostsze ciasto owocowe na średnią tortownicę

Składniki:

6 łyżek mąki,
6 łyżek cukru,
3 jajka,
3/4 kostki margaryny,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
20 dag świeżych owoców wypestkowanych (śliwek, wiśni, agrestu)
tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta
cukier-puder do posypania ciasta
szczypta soli

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy, po ostudzeniu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy, na koniec do masy dodajemy owoce. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Gotowe i jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *