Karp po żydowsku (na gorąco)

Składniki:

1 kg karpia (filet),
sól, pieprz do smaku,
4-5 goździków,
2 łyżki octu,
5 dag masła,
10 dag cebuli,
0,5 szklanki piwa (jasnego),
5 dag rodzynek,
łyżeczka skórki otartej z cyntryny,

Wykonanie:

Filety z ryby umyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.

Masło rozgrzać, na nie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zasmażyć (zeszklić). Do cebuli z masłem wlać piwo, wymieszać, a następnie ułożyć kawałki fileta. Dusić powoli przez ok. 30 minut.

Gdy ryba jest gotowa wyjąć ją ze sosu i ułożyć na półmisku. Do sosu, w którym dusiła się ryba włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę z cytrynki, a następnie zagotować. Sosem oblać rybę, przybrać liśćmi sałaty i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *