Ryba smażona w folii

(często przyrządzana w Grecji)Składniki:

1,5 kg ryby w całości (karp, dorsz, halibut i inne)
sól
7-8 dag tłuszczu
1 cebula, zielenina

Wykonanie:

Rybę ogłowić, umyć, osolić, a do środka włożyć cebulę pokrojoną w krążki i kilka gałązek zieleniny. Skropić sokiem lub roztworem cytrynowym wewnątrz i zewnątrz, oprószyć pieprzem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej i zawinąć w nią rybę, zakładając folię wzdłuż boków, tak aby ryba nie wystawała.
Wstawić do gorącego piekarnika, na brytfannę lub ruszt i piec około 50-60 minut. Wyjąć, częściowo odwinąć z folii, usunąć wykałaczki i podawać z sałatą, oliwkami, przyprawioną cytryną i oliwą z oliwek.

2 Replies to “Ryba smażona w folii”

Skomentuj Bartek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *