Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:

30 dag warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula)
10 łyżek oleju
sól do smaku
1,5 kg karpia (filet)
25 dag pomidorów
5 dag ostrego sera żółtego
5 dag bułki tartej

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, umyć, poszatkować, włożyć do rondla, wlać 7-8 łyżek wody, dodać część oleju (4-5 łyżek) udusić na półmiękko, osolić. Umytą, odfiletowaną bez ości rybę lekko osolić, ułożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Skropić odrobiną tłuszczu (resztą oleju lub rozgrzej 2 łyżki masła). Mięso przykryć podduszonymi warzywami, dodać umyte, pokrojone w plastry pomidory. Posypać grubo tartym serem i tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 45 min. Gdy ryba jest upieczona, a ser lekko zrumieniony, wyjąć i zaraz podawać.

Dodatek zawsze podaj oddzielnie. W ten sam sposób można przygotować inny gatunek ryby np: halibut, dorsz, karmazyn, flądra, szczupak itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *