Rewelacyjny tort makowy z migdałami przekładany masą kawową. Idealny deser na domowe przyjęcie.
(na średnią tortownicę)
Składniki na ciasto:
30 dag maku,
5 szt migdałów lub olejek migdałowy,
8 jajek (rozdzielonych),
20 dag cukru pudru,
1 kopiata łyżka bułki tartej,
wanilia lub olejek waniliowy,
1 łyżka miodu,
skórka otarta z jednej cytryny,
Do wysmarowania formy:
2 dag margaryny,
2 dag bułki tartej,
Składniki na masę kawową:
3 jaja,
15 dag cukru pudru,
1 płaska łyżka kawy naturalnej,
25 dag masła,
1 kieliszek spirytusu,
Wykonanie:
Mak i migdały sparzyć. Migdały obrać z łusek i zemleć razem z makiem. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Wyłożyć warstwami na żółtka: pianę, mak z migdałami, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową i lekko wymieszać.
Wyłożyć do natłuszczonej, wysypanej bułka tortownicy. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 min (170 stopni Celsjusza).
Zimny biszkopt makowy przekroić na dwa krążki. Przełożyć masą kawową. Wierzch i boki przykryć masą lub polukrować, posypać zmielonymi migdałami, lub zmielonymi orzechami laskowymi. (Przepis na masę kawową znajdziecie w przepisie na Sernik „Renata”).
Smacznego 🙂