Tort Makowy z masą kawową

Rewelacyjny tort makowy z migdałami przekładany masą kawową. Idealny deser na domowe przyjęcie.

(na średnią tortownicę)

Składniki na ciasto:

30 dag maku,

5 szt migdałów lub olejek migdałowy,

8 jajek (rozdzielonych),

20 dag cukru pudru,

1 kopiata łyżka bułki tartej,

wanilia lub olejek waniliowy,

1 łyżka miodu,

skórka otarta z jednej cytryny,

 

Do wysmarowania formy:

2 dag margaryny,

2 dag bułki tartej,

 

Składniki na masę kawową:

3 jaja,

15 dag cukru pudru,

1 płaska łyżka kawy naturalnej,

25 dag masła,

1 kieliszek spirytusu,

 

Wykonanie:

Mak i migdały sparzyć. Migdały obrać z łusek i zemleć razem z makiem. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Wyłożyć warstwami na żółtka: pianę, mak z migdałami, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową i lekko wymieszać.

Wyłożyć do natłuszczonej, wysypanej bułka tortownicy. Piec w średnio gorącym piekarniku około 40 min (170 stopni Celsjusza).

Zimny biszkopt makowy przekroić na dwa krążki. Przełożyć masą kawową. Wierzch i boki przykryć masą lub polukrować, posypać zmielonymi migdałami, lub zmielonymi orzechami laskowymi. (Przepis na masę kawową znajdziecie w przepisie na Sernik „Renata”).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *