Składniki na I biszkopt:
6 jaj,
26 dag mąki tortowej,
1,25 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na II biszkopt:
6 jaj,
23 dag mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki do pieczenia,
2 łyżki kakao,
Wykonanie I biszkoptu:
Białka ubijamy wsypując cukier, dodajemy po żółtku, cały czas ubijamy. Do puszystej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do brytfanki prostokątnej, dużej i pieczemy około 40 min w 170°C. W taki sam sposób postępujemy przy II biszkopcie dosypując jedynie kakao do mąki i proszku.
Składniki na masę:
5 kostek masła,
5 budyniów śmietankowych,
1,5 l mleka,
3 całe jajka,
1 szklanka cukru,
1 cytryna,
2 słoiki dowolnego dżemu,
1/2 szklanki soku z buraka lub czerwony barwnik spożywczy,
szklanka mocnej, osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny,
Wykonanie masy – kremu budyniowego:
Budynie gotujemy na mleku, studzimy i ucieramy z 3 kostkami masła. 3 jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy. Zimną, puszystą masę ucieramy z resztą masła. Masę jajeczną dzielimy na 2 części. Do jednej części wlewamy sok z buraków i mieszamy, drugą część pozostawiamy jasną. Oba biszkopty kroimy w poprzek, na cienkie placki. Każdy placek nasączamy herbatą.
Układamy warstwy 2 ciemne placki (4 cm od siebie) na placki kładziemy 1/4 kremu budyniowego, cienką warstwę dżemu, 2 jasne placki biszkoptowe (3 cm od siebie), dalej 1/4 kremu budyniowego i dżem. Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami. Ostatnie dwa powinny się ze sobą stykać. Lukę, którą pozostawiliśmy między plackami wypełniamy masą w czasie smarowania tortu. Wierzch tortu smarujemy białym kremem jajecznym. Środek delikatnie dociskamy, tak aby się lekko zapadł i tworzył kształt rozłożonej książki. Brzegi tortu równo ścinamy i smarujemy różowym kremem.
Jeżeli to ma być tort I komunijny dekorujemy go hostią, różańcem, ładnym, okolicznościowym napisem lub według upodobania. Dekoracje można kupić lub zrobić własnoręcznie.
I tak: hostię można wyciąć ze stężałej galaretki (1 opakowanie w 1 szkl. wody). Różaniec można zrobić ze słodkich groszków lub jadalnych perełek. Napis można wykonać przy pomocy pisaków spożywczych, masy lub polewy czekoladowej.