Tort w kształcie książki w sam raz na przyjęcie I-komunijne

Składniki na I biszkopt:
6 jaj,
26 dag mąki tortowej,
1,25 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na II biszkopt:
6 jaj,
23 dag mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki do pieczenia,
2 łyżki kakao,
Wykonanie I biszkoptu:
Białka ubijamy wsypując cukier, dodajemy po żółtku, cały czas ubijamy. Do puszystej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do brytfanki prostokątnej, dużej i pieczemy około 40 min w 170°C. W taki sam sposób postępujemy przy II biszkopcie dosypując jedynie kakao do mąki i proszku.
Składniki na masę:
5 kostek masła,
5 budyniów śmietankowych,
1,5 l mleka,
3 całe jajka,
1 szklanka cukru,
1 cytryna,
2 słoiki dowolnego dżemu,
1/2 szklanki soku z buraka lub czerwony barwnik spożywczy,
szklanka mocnej, osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny,
Wykonanie masy – kremu budyniowego:
Budynie gotujemy na mleku, studzimy i ucieramy z 3 kostkami masła. 3 jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy. Zimną, puszystą masę ucieramy z resztą masła. Masę jajeczną dzielimy na 2 części. Do jednej części wlewamy sok z buraków i mieszamy, drugą część pozostawiamy jasną. Oba biszkopty kroimy w poprzek, na cienkie placki. Każdy placek nasączamy herbatą.
Układamy warstwy 2 ciemne placki (4 cm od siebie) na placki kładziemy 1/4  kremu budyniowego, cienką warstwę dżemu, 2 jasne placki biszkoptowe (3 cm od siebie), dalej 1/4 kremu budyniowego i dżem. Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami. Ostatnie dwa powinny się ze sobą stykać. Lukę, którą pozostawiliśmy między plackami wypełniamy masą w czasie smarowania tortu. Wierzch tortu smarujemy białym kremem jajecznym. Środek delikatnie dociskamy, tak aby się lekko zapadł i tworzył kształt rozłożonej książki. Brzegi tortu równo ścinamy i smarujemy różowym kremem.
Jeżeli to ma być tort I komunijny dekorujemy go hostią, różańcem, ładnym, okolicznościowym napisem lub według upodobania. Dekoracje można kupić lub zrobić własnoręcznie.

I tak: hostię można wyciąć ze stężałej galaretki (1 opakowanie w 1 szkl. wody). Różaniec można zrobić ze słodkich groszków lub jadalnych perełek. Napis można wykonać przy pomocy pisaków spożywczych, masy lub polewy czekoladowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *